26.11.2011

JOUWBUIS, MIJNBUIS - Volle bak in het Kruithuis. De jeugd van tegenwoordig stroomt kwetterend de zaal in. Op de vloer, in een spotlight, zit een ineengedoken danseres met lange rode haren. Ze verbergt haar gezicht onder de capuchon van een roze hoodie.

Het onvermijdelijke beeldscherm licht op en toont een meisje met net zulk rood haar dat voor haar webcam plaatsneemt. I am who I am because I couldn't possibly be anyone else, begint ze. Zap. Een jongeman die gekweld over de camera heen kijkt. I'm just so depressed, man. I'm sorry. Zap. Bij het volgende beeld begint de zaal te joelen. Het is de angry young ginger die begin tweeduizendtien een YouTube-hit scoorde met zijn videoboodschap tegen de discriminatie van roodharigen. Everyone here on YouTube has the same equal opportunities as I do! Zap. Het meisje weer. So I guess I am me because there is no other me.

De danseres veert op en begint met haar rug naar het publiek aan een spectaculaire breakdance vol headflips en ground freezes. Net als we ons beginnen af te vragen of ze niet een beetje overdreven sterk en gespierd is voor een vrouw, draait ze zich om en werpt haar pruik af. She is a he. Verdraaid, dat was ook zo. In de trailer van de voorstelling zagen we zes jongens.

De toon is gezet. Youweeltjes van theatergroep DOX laat zien dat het digitale en het echte leven nogal uiteenlopen en soms zelfs haaks op elkaar staan. Als de videobeelden synchroon bewegende groepen tonen, loopt er op het podium een uit de pas. De danser die de outfit en de moves van de gedoodverfde So you think you can dance-winnaar kopieert wordt op de voet gevolgd door een in glanzend zwart gestoken body double. Als de jury de TV-bekendheid het slechte nieuws komt brengen zakt zijn kopie op de vloer ineen en gaat de schaduwdanser zwijgend bovenop hem liggen.

Twee van de dansers hebben zelf ook een videoboodschap ingesproken. De een zegt hij niet snapt waar iedereen zo moeilijk over doet. Het leven is toch makkelijk, waar maken ze zich druk over. Als je denk dat je baas bent, dan ben je baas. De tweede probeert uit te leggen waarom hij liever danst dan praat. Hij hakkelt. Omdat de scheidslijn tussen beweging en dans minder scherp is dan die tussen ideeŽn en woorden, concludeert hij na veel geworstel. Intussen is de spreker in zijn eentje voor het scherm gaan staan. Om te illustreren wat hij daarnet voor zijn webcam zei, zou je denken. Mispoes. Pinocchio zou een goede kans maken als hij het in een battle tegen deze houten Klaas moest opnemen.

Niets is wat het lijkt, zegt DOX met een knipoog. Maar dat het nep is hoeft nog niet te betekenen dat het niet mooi kan zijn.

Wij vonden dit leuk.

RADIO JONGE HARTEN #26 november 2011


   SLUITEN >>