12.01.2009

THEETANTES - Het grote geklets duurt voort. Deze week is Anneke te gast bij het OOG Radio-programma Oog Forum, dat elke vrijdag tussen 16:30 en 17:30 uur live wordt uitgezonden vanuit de Openbare Bibliotheek Groningen. De presentatie is in handen van Kees van Keulen. Podcasts van gemiste uitzendingen zijn te beluisteren op het blog van Oog Forum.

Op donderdag 22 januari om 14:00 opnieuw een interview in een bibliotheek. Ditmaal is het Peter 'Amsterdam FM' de Rijk die Anneke Claus en Tjitse Hofman de kleren van het lijf vraagt in het live radioprogramma van de OBA, Kunst & Cultuur.

14.01.2009

FELIX FELIX EST- Op literatuurplein.nl bespreekt Ezra de Haan deze week Claus' laatste bundel Dat was dat. 'Dit is geen kat zonder nagels', staat er zoal te lezen. Tsjak! En: 'Claus is een meester in ontregeling.' Re-Tsak!

Schrijver, dichter en journalist Ezra de Haan richtte in de jaren 90 met Tommy Wieringa literair tijdschrift Vrijstaat Austerlitz op. Bij Uitgeverij in de Knipscheer verschenen van hem de dichtbundel Ik belde mijn muze en de novelles Vonk en Kermis in de Hel.

21.01.2009

AEMULATIO - In de aanloop naar landelijke Gedichtendag de tiende editie van de Groningse Poeziemarathon (28 en 29 januari in Vera en Grand Theatre) presenteert Daniel Dee Meesterwerk, een door hem samengestelde bloemlezing waarin dichters van de jongste generatie (geboortejaar 1964 en later) reageren op werk van door hen bewonderde meesters.

De door Jelmar Geertsma vormgegeven bundel bevat welgeteld zevenendertig 'meesterproeven' en wordt op zondag 25 januari om 15:00 uur ten doop gehouden in het souterrain van het monumentale Paleis, waar uitgever Anton Scheepstra nog voor de zomer van 2009 zijn intrek hoopt    MEER >>

29.01.2009

ALDUS - Anneke Claus mag zich de komende twee jaar de nieuwe stadsdichter van Groningen noemen. Dat maakte burgemeester Jacques Wallage afgelopen donderdagavond bekend tijdens de slotmanifestatie van de Poeziemarathon in Grand Theatre, Groningen. Daarmee is Claus is de vierde stadsdichter van de culturele hoofdstad van het Noorden, na initiatiefnemer Bart FM Droog, Ronald 'Sidney' Ohlsen en Rense 'Bombloesem' Sinkgraven.

Anders dan bij de Dichter des Vaderlands-verkiezingen hoefden de zeventien kandidaten die zich hadden aangemeld geen campagne te voeren: juryleden Doeke Sijens van de Groninger bibliotheek, Ilona Duits van    MEER >>

30.01.2009

IFFR - Morgenavond presenteert Format Gava in het kader van het Internationaal Filmfestival Rotterdam twee audiovisuele voorstellingen in Vera Groningen. Filmacademiestudent Liseth Medema leest live voice-overs bij een film over heimwee op basis van archiefbeelden; de voorstelling van Claus & Co, combo sin motivo laat zich het best omschrijven als een geheel van verhalende poezie, elektronische muziek en live gesampled beeld.

Format GAVA is een co-productie van Studio Frank & Lisa, Noorderzon en het Gronings AudioVisueel Archief, waarbij kunstenaars worden uitgenodigd om erfgoedmateriaal tot onderdeel of zelfs onderwerp van nieuwe mediakunst te maken. Voorstellingen van    MEER >>