09.02.2009

100 JAAR FUTURISMO - Morgenavond om 20:00 gaat in de ORKZbios in Helpman, Groningen een 23 uur durend Cinema Solubile-project van start, waarbij elf professionele en minder professionele filmers in precies een dag een film van 6 minuten, 22 seconden en 11 frames lang in elkaar zullen zetten, afspelen en vernietigen. Bij de aftrap zijn performances te zien van o.a. Kasper van Hoek, Fausto Casara, Anneke Claus en Volken B. de Vlas.

Cinema Solubile, een initiatief van de in Amsterdam woonachtige Italiaan Frederico Bonelli, is een eerbetoon aan het eerste Manifest voor de Futuristische Cinematografie uit 1914. Kernbegrip van dat pamflet is het immediatismo: to follow the impulsive action and demonstrate    MEER >>

14.02.2009

NU NOG MINDER - Kogels zijn woorden / woorden zijn kogels, het stemmenspel dat Anneke Claus voor het Belcampo Stipendium schreef, is al enige tijd geleden in prijs verlaagd. Het is onverminderd te koop bij Stichting Philip Elchers, maar dan wel voor negen in plaats van elfeneenhalve crisiseuri, zoals elders op deze site vermeld staat. Nog altijd duurder dan een appel en een ei, maar zoveel duurder nu ook weer niet.

14.02.2009

FROM HILVERSUM WITH LOVE - Maandagavond tussen 19:00 en 21:00 uur schuiven Bart FM Droog, Daniel Dee, Tjitse Hofman, Erik Lindner en Anneke Claus aan in Villa VPRO bij De Avonden.

Het eerste uur is voor Droog, die afgelopen zaterdag zijn nieuwe bundel Veldheer en andere liefdesgedichten presenteerde in het Groningse filiaal van boekhandel Van der Velde; de rest van de delegatie vertelt over Meesterwerk, een door Dee samengestelde bloemlezing waarin dichters van na 1964 reageren op het werk van door hen bewonderde 'grootmeesters'.

13.02.2009

FLAUW - In de wintereditie van literair tijdschrift Awater staat een korte recensie van Dat was dat, getekend Tsead Bruinja. Flauwe grappen, concludeert de Friese dichter, maar ook: mooie weerbarstige slotstrofes [...] Zo had ik nog niet eerder iemand een liefdevolle omhelzing zien omschrijven [...] Een bundel [...] waarin een aantal rake en liefdevolle klappen worden uitgedeeld.

Elders in datzelfde nummer duikt Dat was dat op in een topdrie-lijstje beste bundels van 2008. Prachtige verzen om voor te lezen aan je geliefde op huwelijksreis, aldus Daniel Dee. Werkt op een bizarre manier als afrodisiacum.

18.02.2009

CONSULT - Vanaf deze week houdt Anneke bijna elke vrijdag tussen 12:00 en 14:00 stadsdichtersspreekuur op de eerste verdieping van de Openbare Bibliotheek van Groningen. Iedereen die tijdens de lunchpauze de dringende behoefte voelt een boom op te zetten over poezie is van harte uitgenodigd om bij haar aan te schuiven.

Anneke is in het bijzonder geinteresseerd in mooie en sterke verhalen over de geschiedenis van de stad. Wie ze heeft, kome ze brengen in ruil voor een luisterend oor, en registrerende pen en een bakkie troost. De stadsdichter - da's is weer eens wat anders voor tussen de middag!

22.02.2009

CEEDEE VAN JOU, CEEDEE VAN MIJ - Vanavond tussen 20:00 en 21:00 is Anneke te gast bij het OOG Radio programma Radio Goo Goo. Baukje Schaafsma interviewt haar over haar laatste bundel, het stadsdichterschap en last but not least, want poezie is muziek is poezie is muziek, haar platenkast.