02.08.2009

HANDEL - Groningen valt maar wat vaak buiten de boot als het op handelsovereenkomsten aankomt. Wie zich altijd al afgevraagd heeft welk aandeel de stad wel had in het Hanzeverbond, kan zijn hart van 7 t/m 16 augustus ophalen tijdens het eenmalige maritieme evenement Van Kogge tot Coaster, een initiatief van Stichting Groninger Welvaart.

Op zondag 8 augustus om 16:00 uur geeft stadhistoricus Beno Hofman in de Wolters-Noordhoffzaal van de Openbare Bibliotheek een lezing over de geschiedenis van Hanzestad Groningen. Vanuit daar wordt het publiek door de binnenstad gegidst, langs historische locaties die van belang waren voor de handel. Dichters Jean Pierre Rawie, Anneke Claus,    MEER >>

10.08.2009

LITERATUUR JA - Noorderzon, het Groninger festival voor internationale performancekunst, heeft sinds vorig jaar een serieuze literaire programmering. Bij Literaturia, alle avonden van het festival in de Berekuil, staan om resp. 20:30, 21:30 en 22:30 uur schrijvers op de BŁhne met voorstellingen van zeer uiteenlopende aard.

Anneke Claus bewerkte de essays, dagboeken en briefwisselingen van Charles Baudelaire (1821-1861) tot een monoloog U bent de Meerderheid, die ze op zondag 23 augustus om 22:30 met componist Renger Koning opvoert.    MEER >>

15.08.2009

IK BEN EEN BIJL, de bloemlezing van Erik Jan Harmens die afgelopen voorjaar in poŽziekringen enig stof deed opwaaien vanwege het scherp aangezette voorwoord, heeft het tot Lowlands geschopt. Op 21, 22 en 23 augustus presenteert Harmens een greep uit de in de bloemlezing opgenomen dichters aan het publiek. Anneke mag de microfoon ook even vasthouden.

De 27ste is Harmens te gast bij Literair Dispuut Flanor, deze week op locatie in de Berekuil op het Noorderzon Festival, om te vertellen over de totstandkoming van Ik ben een bijl en voor te lezen uit eigen werk.

25.08.2009

STIL IN MIJ - Hoe schrijf je als je niet hoort? Dat onderzoekt stadsdichter Anneke Claus op 2 september as. met de leerlingen van de Guyotschool in Haren tijdens een workshop poŽzie schrijven. Schrijven is bijzaak voor de meeste dove en slechthorende kinderen; ze drukken zich het gemakkelijkst in gebaren en lichaamstaal uit.

Behalve voor poŽzie zal er in diverse workshops aandacht zijn voor dans, muziek en theater. Handjes in de lucht en wapperen maar.