Door te kiezen voor een mediator ga jij een proces in waarbij de echtscheiding soepeler zal verlopen. Dit gebeurt door middel van echtscheidingsmediation. Een mediator gaat ervoor zorgen dat jullie in gesprek gaan met elkaar en vervolgens voldoende aandacht hebben voor verschillende belangen. Vaak helpt het bij het bespreken van gevoelige onderwerpen als er iemand tussen zit die geen partij kiest. Het is namelijk zo dat de mediator onafhankelijk en onpartijdig moet zijn. De mediator heeft als voornaamste taak het dienen van de algemene zaak. Denk hierbij aan goede afspraken maken en de beste situatie voor de kinderen creëren. Door een mediator in te schakelen ontstaat vaak een bepaalde rust in de groep.
Informatie
De mediator zal vragen naar informatie van jullie beiden. Hierbij kan je denken aan de wensen en voorkeuren die jullie hebben. Door beide kanten van het verhaal aan te horen is het voor de mediator mogelijk om tot goede compromissen te komen. Verder neemt hij of zij naast de belangen van jouw partner en jij tevens de belangen van de kinderen mee. Indien jij hier toestemming voor geeft is zelfs een gesprek met de kinderen mogelijk. De mediator zal naast informatie geven over alle mogelijkheden zijn jullie tevens begeleiden tijdens het proces om tot een goede overeenkomst te komen.
Opstellen van een plan
Samen met de mediator stel jij samen met jouw partner een plan op. Denk hierbij aan een convenant en een ouderschapsplan. Verder is de mediator tevens verantwoordelijk voor een juridisch plan. Hier hoef jij zelf voortaan niet meer over na te denken als jij een mediator hebt. Dit kan veel tijd, moeite en gedoe schelen. Bij het kiezen voor een mediator is het altijd mogelijk om een gratis kennismakingsgesprek te krijgen en hierbij kennis te maken met de mediator. Aan de hand hiervan kan jij vervolgens bepalen of het wat voor jou is om de echtscheiding op deze manier af te handelen.
Woning en hypotheek
Er zijn een aantal zakelijke onderwerpen die afgehandeld moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woning en hypotheek die jullie samen hebben. Na de scheiding moet besloten worden of iemand in de woning blijft wonen en vervolgens hulp krijgt bij het betalen van de hypotheek of dat het huis simpelweg verkocht wordt. Daarna moet het geld verdeeld worden op een manier waarbij verschillende belangen gediend worden.
Bron: Vanhoutenmediation.nl