Er kan binnen de bedrijfswereld worden vastgesteld dat er tegenwoordig bijzonder vaak gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde geheimhoudingsverklaring. Het betreft hier een document dat duidelijk maakt dat bepaalde informatie niet kan worden gedeeld met derden. Moet er op een zeker moment worden vastgesteld dat, dat toch gebeurt? Dan kan dat de partij die de inbreuk pleegt op een aanzienlijke boete komen te staan. Ben jij ook geïnteresseerd in het karakter waar een geheimhoudingsverklaring over beschikt en wil je graag precies te weten komen wat je hier allemaal van kan verwachten? Dan moet je zeker even de informatie hieronder doornemen!
Wat kan je verwachten van een geheimhoudingsverklaring?
Een geheimhoudingsverklaring is een document waarmee kan worden voorkomen dat er bepaalde (gevoelige) informatie uit je onderneming wordt gelekt naar de buitenwereld. In heel veel verschillende gevallen bestaat het risico dat bijvoorbeeld informatie die nog niet werd gepatenteerd, maar wel reeds ongelofelijk gevoelig ligt met de buitenwereld kan worden gedeeld. Het spreekt voor zich dat dit niet de bedoeling is. Door gebruik te maken van een geheimhoudingsverklaring kan worden voorkomen dat deze informatie op een bepaald moment op straat komt te liggen. Gebeurt dit toch? Dan heb je altijd een juridische basis om de betrokken persoon voor de rechtbank te dagen.
Wanneer kan er gebruik van worden gemaakt?
In de praktijk kan er worden vastgesteld dat er in verschillende situaties gebruik kan worden gemaakt van een geheimhoudingsverklaring. In eerste instantie is er de situatie waarin er bijvoorbeeld een nieuw personeelslid in dienst wordt genomen. In dat geval zal je kunnen vaststellen dat veel bedrijven hun bedrijfsgeheimen willen beschermen. Dat kan eigenlijk het best door gebruik te maken van een verklaring waarin alle betrokken partijen bevestigen dat ze geen gevoelige data vanuit de onderneming zullen delen met de buitenwereld. Vroeger werd er slechts sporadisch gebruik gemaakt van een dergelijk document, maar tegenwoordig kom je deze merkelijk vaker tegen.
Een tweede situatie waarin er gebruik wordt gemaakt van een dergelijke verklaring is wanneer bedrijven een samenwerking aangaan met een andere professionele partij. Het komt in de praktijk bijzonder vaak voor dat ondernemingen voor grote(re) projecten de handen in elkaar slaan. Daarbij is het nagenoeg onmogelijk om te voorkomen dat er bepaalde (gevoelige) bedrijfsinformatie wordt gedeeld met de derde partij. Om te voorkomen dat deze hier voordeel uit kan halen wordt een geheimhoudingsverklaring opgesteld. Ook in een dergelijke situatie kan dit document dus ongelofelijk interessant blijken te zijn. Ze voorziet je immers van heel wat zekerheid.
Rocket Lawyer – Juridische Zaken Makkelijk Gemaakt.
Zelf je geheimhoudingsverklaring opmaken of niet?
Afhankelijk van de situatie kan de geheimhoudingsverklaring een document zijn die een cruciaal belang dient. Je moet jezelf dan ook altijd de vraag stellen of je er goed aan doet om deze zelf op te stellen of niet. Bovendien geldt in de praktijk ook dat een dergelijk document niet over een algemeen karakter beschikt. De informatie die je wil beschermen zal in de praktijk dan ook doorgaans sterk afhankelijk zijn van bijvoorbeeld het project dat wordt aangenomen. In het bijzonder omwille van deze reden wordt er dan ook doorgaans voor gekozen om het opstellen van een dergelijke verklaring uit te besteden aan een gespecialiseerd persoon zoals een advocaat.