Er zijn voldoende redenen waarom legalisatie handtekening erg belangrijk is. Hoewel het voor veel mensen wellicht ingewikkeld klinkt, is het niets meer of minder dan het aantonen dat een handtekening onder een document daadwerkelijk van jou is. Zeker wanneer je frequent zaken doet in het buitenland wordt vaak gevraagd naar legalisatie handtekening. Zonder legalisatie is het doorgaans niet mogelijk om tot zaken te komen.
Burgemeester of notaris verklaart dat de handtekening ook echt van jou is
Kies je voor legalisatie handtekening, dan verklaart ofwel een notaris ofwel de burgemeester van een gemeente dat de handtekening onder een document ook echt door jou gezet is. Je kunt bij elke gemeente in ons land terecht voor legalisatie en dat hoeft dus beslist niet per se in de gemeente te gebeuren waarin jij woonachtig bent. Hetzelfde geldt overigens voor de notaris. Iedere notaris in ons land is bevoegd pom legalisatie handtekening uit te voeren en ook nu mag je helemaal zelf weten welke notaris je kiest. In beide gevallen is het wel noodzakelijk om eerst een afspraak te maken.
Zeker geen ingewikkelde aangelegenheid
Legalisatie handtekening is op zich geen ingewikkelde aangelegenheid. Integendeel zelfs. Je ondertekent simpelweg in het bijzijn van de notaris of een gemeenteambtenaar een document of formulier. Vervolgens wordt de echtheid gecontroleerd op basis van de handtekening die op je legitimatiebewijs staat. Vervolgens wordt er een soort van verslag van echtheid opgesteld en is de legalisatie klaar.
Andere naam van legalisatie is een garantverklaring
Een legalisatie handtekening wordt ook wel eens een garantverklaring genoemd. Je kunt een verklaring van echtheid nodig hebben bijvoorbeeld als je een erfenis in het buitenland moet regelen of wanneer je van plan bent om belangrijke documenten naar het buitenland te sturen Het zijn slechts twee voorbeelden, in de praktijk kun je veel meer redenen noemen waarom legalisatie handtekening noodzakelijk kan zijn. Zeker als je handel drijft met het buitenland is legalisatie aan de orde van de dag. Sterker nog; vaak komt er zonder legalisatie helemaal geen handel tot stand.
Let op de geldigheid van het legitimatiebewijs
Wanneer egalisatie aan de orde is, is het belangrijk dat je altijd een geldig legitimatiebewijs bij je hebt. Let op de geldigheid van dit document. Voorts is een afspraak maken belangrijk. Je kunt niet zomaar bij de notaris of het gemeentehuis binnen wandelen voor legalisatie handtekening. Het legaliseren van de handtekening is in beginsel vooral bedoeld om nadien niet in conflict te raken over de echtheid van een handtekening. Er is echter nog een reden. In de praktijk proberen onverlaten namelijk misbruik te maken van bepaalde documenten. Ook dit kun je door legalisatie voorkomen. In de praktijk gebeurt dat ook, zo wijzen cijfers uit verschillende onderzoeken nadrukkelijk uit.
Kies je voor het gemeentehuis als het gaat om legalisatie, dan staat vast dat er per handtekening een bedrag van net iets meer dan vijftien euro gevraagd wordt. De tarieven van de notarissen voor legalisatie kunnen nogal uiteenlopen. Het is dus verstandig om de tarieven altijd eerst te vergelijken.