De gietvloer is door de jaren heen aan een behoorlijk stevige opmars bezig. Dat geldt niet in het minst voor de zogenaamde epoxy gietvloer. Voor dit type gietvloer geldt dat ze niet alleen geschikt kan zijn voor in je bedrijf of garage, maar ook voor in bijvoorbeeld een commerciële zaak. Voor een gietvloer van epoxy geldt dat ze perfect kan worden afgestemd op de niet onaanzienlijke eisen die vaak gelden voor dergelijke ruimtes. Jarenlang was het zo dat deze vloeren enkel en alleen werden geïntegreerd in zakelijke omgevingen. Echter kan ze ook uitstekend tot haar recht komen in een particuliere woning. In ieder geval, alles wat je over dit type vloer moet weten ontdek je hieronder.

Wat is een epoxy gietvloer?

Voor een epoxy gietvloer geldt dat het een zelfnivellerende, gegoten vloer is die beschikt over een basis van epoxy. Het gaat hierbij om een soort van kunststof polymeer. Voor het plaatsen van een naadloze gietvloer wordt er bijzonder vaak gekozen voor dit type materiaal. Dat is echter niet de enige mogelijkheid. Ook het zogenaamde polyurethaan kan immers worden gebruikt.

Voor dit type vloer geldt dat ze over een zeer geringe dikte beschikt van ongeveer 2 à 3 mm. Dit maakt ze niet alleen geschikt voor een nieuwbouw, maar ook bij renovatie. Daarnaast kan er in de praktijk worden geconcludeerd dat epoxy over een dubbele sterkte beschikt in vergelijking met beton. Dat is echter nog niet alles. Ook de slijtvastheid evenals de onderhoudsvriendelijke eigenschappen zijn immers zeer belangrijke troefkaarten van deze vloeren.

Keuze uit twee verschillende soorten epoxy gietvloeren

Er moet rekening mee worden gehouden dat de ene epoxy gietvloer de andere niet is. Voordat je overgaat tot het kopen of laten gieten van een dergelijke vloer is het dan ook zeer belangrijk om je bewust te zijn van het bestaan van twee verschillende uitvoeringen, namelijk:

  1. De standaard twee-component epoxy vloer;
  2. De epoxy grindvloeren;

Voor beide type vloeren geldt dat ze beschikken over een verschillende samenstelling. De standaard exemplaren worden gemaakt van epoxyhars. Zij beschikken verder over een toplaag bestaande uit polyurethaan. Voor de epoxy grindvloer geldt op haar beurt dan weer dat ze is gemaakt van een mix van grind en epoxyhars. Wil je graag kunnen rekenen op een zo uitgebreid mogelijk aantal mogelijkheden op vlak van afwerking? Dan biedt de standaard twee-component epoxy gietvloer je veruit de meeste mogelijkheden.

De afwerking van je epoxy gietvloer

Wanneer je gebruik wil maken van een epoxy gietvloer die over zoveel mogelijk afwerkingsmogelijkheden beschikt zal de keuze voor de standaard twee-component epoxy vloer dus al vrij snel zijn gemaakt. In eerste instantie zal je kunnen vaststellen dat deze vloer gerealiseerd kan worden in de meest uiteenlopende RAL-kleuren. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens een mogelijkheid om een keuze te maken uit allerhande patronen. Denk hierbij niet alleen terrazo effecten, maar ook aan bijvoorbeeld glitter, etc. Voor het tweede type epoxy gietvloer geldt dat ze zich vooral kenmerkt door het ontbreken van een egale uitstraling. In plaats daarvan is de uitstraling behoorlijk ruw. Dat is natuurlijk het gevolg van het aanwezige grind.