Huishoudens die gebruik maken van waterontharders. Je hoort het steeds vaker voorbij komen. Met behulp van deze machine zorg jij ervoor dat jouw water van de hoogste kwaliteit is. We gaan er allemaal vanuit dat ons kraanwater veilig is. Dat is het in de grote zin ook zeker. echter, sommige huishoudens krijgen te maken met water wat een te hoge concentratie in calcium en magnesium heeft. In zulke gevallen heb jij veel baat aan een ontharder. Wil jij meer te weten komen over de voordelen van waterontharders, over de functie en de werking ervan? Lees dan snel dit artikel verder.
Wat doen waterontharders?
Waterontharders zijn filtersystemen die werken om calcium en magnesium uit het water te verwijderen wanneer deze in te hoge concentraties aanwezig zijn. Een hoge concentratie van deze twee elementen in water, veroorzaakt hard water. Door het water te laten stromen door de waterontharder, wordt de overtollige hoeveelheid aan magnesium en calcium uit het water gehaald. Het resultaat is onthard water wat van de beste kwaliteit is.
Waarom heb jij waterontharders nodig?
Je vraagt je wellicht af waarom je waterontharders nodig hebt? Hard water bevat een hoge concentratie aan mineralen, waaronder calcium en magnesium. Door de chemische structuur die calcium als magnesium beide hebben, verbinden ze erg makkelijk met andere soorten metaal. Hoe meer tijd er voorbij gaat, hoe makkelijker deze bindingen opbouwen tot een grote samenstelling. Dit leidt bijvoorbeeld tot een korst op de douchekop. Deze korst heeft hard water zijn naam gegeven. Hoe langer je deze korsten laat zitten, hoe meer ze kunnen leiden tot verstoppingen van de leidingen. Ook kunnen ze op andere manieren de leidingen aantasten, zorgen voor ophoping, en meer. Naast dat het op jouw douchekop kan zitten, kan het ook mogelijk ophopen in een warmwaterboiler of een normale boiler. Met behulp van ontharders kan je dit proces tegengaan. Hoe meer hard water in jouw leidingen of boilers gaat zitten, hoe minder efficiënt ze te werk gaan. Het is daarom essentieel dat je het hard water aanpakt.
Hoe werkt een waterontharder?
Hoe werken waterontharders dan? Geloof het of niet, een ontharder werken net als magneten. In een traditionele staafmagneet is er een positieve en een negatieve kant. Wanneer twee positieve kanten elkaar proberen aan te raken, stoten ze elkaar juist af. Het maakt niet uit hoe hard je het probeert, ze willen niet bij elkaar in de buurt komen. Alleen wanneer je de positieve kant probeert te verbinden met de negatieve kant maken ze een verbinding. Deze reactie vormt de basis van waterontharders. Calcium en magnesium, de twee belangrijkste elementen die hard water maken, zijn beide positief. Terwijl het harde water door de ontharder gaat, passeert het een filter die gemaakt is met negatief geladen elementen. De tegenpolen trekken elkaar aan, terwijl het schone water verder gaat.
Wanneer heb jij een ontharder nodig?
Hoe weet je of jij waterontharders nodig hebt? Begin met het rondkijken in jouw huis om op zoek te gaan naar tekenen van hard water. dit kunnen korstjes op de douchekop of kranen zijn, resten die zich op de muur ophopen, kleding die stijf aanvoelt nadat je het hebt gewassen of huid die geïrriteerd wordt na aanraking met het water.