Jouw keuken gebruik je elke dag en je keukenmeubels schoonmaken is een dagelijks ding, maar telkens heb je vlekken of strepen. Je kunt in verband met de hygiëne het niet achterwege laten, je bent er klaar mee. Dus hoe maak je streeploos jouw meubels schoon?

Verschillende materialen keukenmeubels

Keukenmeubels zijn gemaakt van verschillende materialen. Denk aan kunststof, hoogglans of bijvoorbeeld hout. Elk materiaal heeft zijn eigen schoonmaakmiddel nodig. Sommige kunnen een agressievere variant aan dan anderen. Controleer dus goed voor je begint welk type schoonmaakmiddel geschikt is voor jouw keukenkastjes voordat je onherstelbare beschadigingen maakt.

Kunststof keukenkastjes

Het type kastje dat van kunststof is kun je het beste met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger schoonmaken. Gebruik voor de behandeling en zachte spons of doek en laat niet onnodig veel water erop zitten.

Houten keukenkastjes

Hout kan structuur hebben, maar ook glad zijn. Ook voor houten keukenmeubels kun je lauwwarm water nemen met allesreiniger om schoon te maken. Gebruik ook hier zacht materiaal en zorg dat water direct wordt afgenomen zodat het geen kringen maakt in het product.

Hoogglans keukenkastjes

Voor keukens met hoogglans is een soda met warm water aan te raden. Het lastige van hoogglans is dat je alles ziet dus in een streeploze keuken tijd gaat zitten. De soda zorgt ervoor dat de vetresten makkelijk te verwijderen zijn. Als laatste kun je de meubels afnemen met water en een zeem voor een streeploos hoogglans effect.

Laminaat keukenkastjes

Laminaat is een gevoelig product en als er kleine beschadigingen zijn kan water hier eenvoudig in trekken. Als water in het laminaat trekt dan ontstaan er bubbels en dat is zonde van jouw meubels. Een natte zeem met soda is voldoende, maar zorg vooral dat het materiaal niet te vochtig wordt en laat absoluut geen water erop liggen.

Vergeet de binnenkant van de keukenmeubels niet te reinigen

De buitenkant nemen we maar al te vaak af en misschien soms zelfs te vaak. Maar de binnenkant vergeten we omdat we hier ook weinig tegen aan kijken. Toch is het belangrijk om ook de binnenkant regelmatig mee te nemen. Zowel de deur als de lades of planken aan de binnenzijde van het meubel. Meestal is de binnenkant met plastic afgewerkt, waardoor je aan groene zeep of allesreiniger voldoende hebt om het goed schoon te krijgen.

Hardnekkig vet verwijderen van je keukenmeubels

Op sommige plekken kun je last hebben van hardnekkige vetvlekken of plekken en die vergen iets meer aandacht. Zorg voor een schoonmaakproduct dat speciaal gemaakt is om te ontvetten en te reinigen zodat de vingervlekken intensief worden verwijderd. Allesreiniger of groene zeep zijn daarvoor alleen soms niet voldoende. Mocht je voor een alternatief willen gaan dan kan schoonmaakazijn een uitkomst bieden als je dit toevoegt aan wat water. De verhouding is ongeveer 1:1 water op azijn en je kunt hier een zachte doek voor gebruiken. Het is een natuurlijke ontvetter die tegenwoordig veel te weinig wordt gebruikt, maar waarvan de werking meer dan effectief is. Met name op vet gevoelige oppervlakken zoals keukenmeubels in de kleur hoogglans.