rolsteiger

Als je een eigen bedrijf hebt dat zich bezighoudt met het uitvoeren van werkzaamheden aan woningen, dan is de kans ook erg groot dat er dagelijks gebruik wordt gemaakt van een rolsteiger. Een rolsteiger stelt je werknemers namelijk in staat om een hoogte te bereiken, maar ook zorgt een rolsteiger voor meer bewegingsruimte. Het is voor je werknemers en jezelf belangrijk om te weten hoe je op een veilige manier omgaat met een rolsteiger. Wil je daar meer over weten? Dan is het aan te raden om dit artikel eens te lezen. 

Het hebben van een voorloopleuning is verplicht

Wanneer je wilt gaan werken met een rolsteiger, is het belangrijk dat de rolsteiger is voorzien van een voorloopleuning. In het verleden was dit niet verplicht, maar de eisen en wetten zijn veranderd omdat er nog steeds te veel ongelukken gebeuren met rolsteigers. Als je een voorloopleuning voor een rolsteiger kopen wilt, dan kun je daarvoor terecht bij bedrijven die ook steigers verkopen. Dit kan dus hetzelfde bedrijf zijn waar je ook de rolsteiger gekocht hebt. Houd er wel rekening mee dat een voorloopleuning niet universeel is. Je hebt dus de juiste voorloopleuning nodig. 

Zorg voor een stevige ondergrond 

Tijdens het opbouwen van een steiger is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de ondergrond altijd stevig moet zijn. Het is dus nooit, maar dan ook nooit, verstandig om een rolsteiger in een grasveld of op zand te plaatsen. Er is dan een kans aanwezig dat de steiger begint te verzakken en omvalt. Als er mensen op de steiger staan kunnen zij gewond raken en in het ergste geval zelfs komen te overlijden. Wees dus verstandig en controleer altijd de ondergrond als je een steiger gaat opbouwen. 

Houd rekening met de staat van een rolsteiger

Wanneer je een rolsteiger al enkele jaren hebt, dan zal de rolsteiger ook verslijten. Bepaalde onderdelen kunnen krom gaan staan, maar ook zijn bepaalde onderdelen soms niet meer makkelijk te bevestigen. Het is dan verstandig om de onderdelen te vervangen of een nieuwe rolsteiger aan te schaffen. Je wilt namelijk niet dat de rolsteiger instort als een van jouw werknemers of je zelf op de rolsteiger plaatst. Houd er wel rekening mee dat het soms lastig kan zijn om onderdelen aan te schaffen als je steiger erg oud is.