Het verzekeren van meer risicovolle voertuigen blijkt iets te zijn waar veel verzekeraars zich niet meer aan durven te wagen. Dat heeft ervoor gezorgd dat bijvoorbeeld een quad verzekeren er door de jaren heen niet bepaald eenvoudiger op is geworden, integendeel. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk wel zo dat er nog altijd mogelijkheden voor bestaan. Zou jij ook graag meer te weten willen komen over het afsluiten van een verzekering voor je quad? Zou je bovendien ook graag te weten willen komen op welke manier je dat nu precies het best kan doen? Dan is het zeker en vast een aanrader om je even te verdiepen in de informatie die je aantreft hier op deze pagina!

Welk probleem stelt er zich bij een quad verzekeren?

Op het ogenblik dat iemand een quad wenst aan te kopen zal het al snel duidelijk worden dat er bepaalde zaken zijn waar je aandacht aan zal moeten besteden. In eerste instantie moet de quad goedgekeurd worden voor gebruik op de weg. Voor alle duidelijkheid, dat is dus niet standaard. Er zijn menig aantal quads op de markt terug te vinden waarvoor geldt dat ze enkel en alleen offroad gebruikt kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of je quad ook echt als quad dient te worden verzekerd. In principe is het immers mogelijk dat dit voertuig op verschillende manieren kan worden verzekerd. Het gaat hierbij om de volgende:

  • Als bromfiets;
  • Als driewielig voertuig;
  • Als personen- of bedrijfsauto;

De verkeersregels die gevolgd moeten worden zijn hier uiteraard eveneens van afhankelijk. Een quad die wordt goedgekeurd als bromfiets mag in principe reeds bestuurd worden vanaf de leeftijd van 16 jaar. Gaat het om een quad die toebehoort tot één van de andere categorieën? In dat geval mag ze veelal pas worden bestuurd vanaf 18 jaar. Ook het soort rijbewijs waar je gebruik van dient te maken is uiteraard afhankelijk van het soort quad die je beslist om aan te kopen.

Is je quad verzekeren wettelijk verplicht?

Of je quad verzekeren wettelijk verplicht is, is in de praktijk afhankelijk van het soort quad waarover je beschikt. Is je quad goedgekeurd om gebruik van te maken op de openbare weg? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat dezelfde wettelijke verplichting geldt als voor auto’s. Dit betekent dat je minstens een WA-verzekering zal moeten afsluiten. Het afsluiten van een uitgebreidere verzekering is mogelijk, maar is geen vereiste. Is je quad niet goedgekeurd voor gebruik op de weg? Dan komt de wettelijke verplichting voor de WA-verzekering te vervallen. Je quad verzekeren is vanaf dat ogenblik dan ook niet langer een vereiste.

Op het moment dat je ervoor kiest om geen verzekering voor je quad af te sluiten dien je, je er wel van bewust te zijn dat je helemaal zelf voor alle verschillende vormen van schade die ontstaan moet opdraaien. Ook op privéterreinen is het bijvoorbeeld mogelijk dat je schade toebrengt met je quad aan derden. Op het ogenblik dat dit gebeurt zal je niet alleen de schade aan je eigen voertuig moeten vergoeden, maar ook deze die je hebt aangebracht aan de betrokken partij. Er zal in dit geval dan ook geen verzekeraar zijn die ook maar iets van de schade zal verzekeren. Dit is wel een belangrijk aandachtspunt waar je zeker bij stil zal willen blijven staan.

De kinderquad als uitzondering op de regel

Wil je schade veroorzaakt door je quad verzekerd zien worden? Dan is je quad verzekeren dus iets waar je bij stil moet blijven staan. Wat echter wanneer er sprake is van een zogenaamde kinderquad? Voor een dergelijk voertuig geldt dat ze niet wordt aanzien als een echte quad. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je ook met een dergelijk voertuig bepaalde schade kan aanrichten aan derden. Op het ogenblik dat, dat gebeurt valt die schade gewoon onder de standaard aansprakelijkheidsverzekering waarover je beschikt. Hiervoor hoef je dan ook uiteraard zeker en vast geen aparte of speciale quadverzekering af te sluiten.

Hoe besparen op de kosten voor je quad verzekeren?

Het spreekt voor zich dat een quad verzekeren in de praktijk altijd gepaard gaat met bepaalde kosten. Veel mensen stellen zich de vraag of er mogelijkheden bestaan om deze kosten te kunnen drukken. Dat is zeker het geval. Er zijn verschillende interessante bespaartips die je daarvoor kan benutten. Wij hebben de belangrijkste hieronder even voor je op een rijtje gezet.

1.) Voer altijd een vergelijking uit tussen verschillende verzekeraars

Een quad verzekeren mag dan niet bij alle verzekeraars mogelijk zijn, toch is het zo dat er best een aantal verzekeraars op de markt zijn terug te vinden waarbij dit wel tot de mogelijkheden behoort. Bovendien kan er worden vastgesteld dat er ook sprake kan zijn van een niet onbehoorlijk prijsverschil tussen de verschillende verzekeraars. Het is vooral omwille van die reden dat het uitvoeren van een vergelijking nooit een overbodige luxe is. Wil je dus de kostprijs voor je quad verzekeren kunnen drukken? Dan is dit alvast het eerste om bij stil te blijven staan.

2.) Denk goed na over het soort verzekering waar je behoeften aan hebt

Een quad verzekeren is net als bij een auto of een brommer mogelijk op tal van verschillende manieren. Wat betekent dit nu precies? Zeer eenvoudig. Dit betekent dat je onder meer een keuze kan maken tussen de WA-verzekering, de WA+ beperkt en de WA+ volledige cascoverzekering. Voor welke van deze verschillende soorten verzekeringen jij uiteindelijk gaat kiezen is natuurlijk steevast afhankelijk van de dekkingen waar je op wil kunnen rekenen. Let wel op, afhankelijk van je keuze op dit vlak spreekt het voor zich dat de kostprijs van je quadverzekering sterk kan worden beïnvloed.

3.) Let op de hoogte van het eigen risico

Tot slot is het bij een quad verzekeren in de praktijk eveneens zo dat er rekening moet worden gehouden met de aanwezigheid van een bepaald eigen risico. Voor dat eigen risico geldt dat ze niet is vastgesteld. Je kan ze dus eventueel (indien je dat wenst) naar wens aanpassen. Door het eigen risico bij een quadverzekering te verhogen is het mogelijk om de periodieke verzekeringspremie die moet worden betaald te verkleinen. Zo kan je niet alleen op korte, maar zeker en vast over de lange(re) termijn toch een meer dan behoorlijke besparing op je verzekering realiseren.