Een koelcel is een slimme manier om je koelproducten te bewaren en op temperatuur te houden. Het ziet er ook veel professioneler uit dan een keuken volgepropt met koelkasten. Dan heb je een heel systeem nodig om te zorgen dat de juiste producten en ingrediënten op de juiste manier bewaard worden. Een koeling waar je ingrediënten opbergt en voorraad bereide producten waar je niet heel vaak bij hoeft garandeert een lange houdbaarheid en constante temperatuur in de cel. Het houdt je keuken overzichtelijk en hygiënisch. Hoe kies je nou het juiste model? We helpen je op weg met een aantal tips.

 

Hoeveel ruimte heb je nodig voor je koelcel?

De ruimte die je hebt en de capaciteit van je keuken is bepalend voor de grootte van je koeling. Het is handig als je je ingrediënten kunt bewaren in je cel. Daarnaast is een koelcel heel geschikt voor het bewaren van grote hoeveelheden bereide producten zoals soepen, sauzen en bereide groenten. Bepaal dus van tevoren aan de hand daarvan hoeveel ruimte je ideale cel heeft. De plek waar de koeling moet komen moet waterpas zijn omdat de cel anders onstabiel staat en scheef kan zakken. Zorg er ook voor dat de koeling makkelijk toegankelijk is en dat de deur op de juiste manier open gaat.

 

Maak een inschatting van de capaciteit en het gebruik

Bepaal waar je de cel voor wilt gaan gebruiken. We noemden al een aantal toepassingsmogelijkheden zoals het opslaan van verse producten. Het koelen van vers bereide producten vraagt om meer vermogen dan het opslaan van verse ingrediënten. Bereken ook de capaciteit die je nodig hebt voor de koeling. Hoe efficiënter je de koeling vult, hoe meer warmte- en energieverlies je voorkomt bij het openen van de koelcel. Want hoe meer vrije lucht, hoe meer warmte er kan ontsnappen. Wil je daarnaast ook bereide producten bewaren zorg dan dat je daar genoeg ruimte voor overhoudt. Een slimme inrichting van de cel helpt bij het optimaal benutten van de ruimte.

 

Isolatie van je koelcel

Isolatie van je koeling is belangrijk om warmteverlies en overtollig energieverbruik te voorkomen. Hoe dikker de wand en de bodem, hoe efficiënter je opbrengst. Daarbij kan in een cel zonder geïsoleerde bodem veel warmte ontsnappen, waardoor condensatie ontstaat. Dat kan schade en vochtplekken geven.

Denk ook na over de plek van de koelgroep, want deze wordt nogal warm. Als de koelgroep te dicht bij de cel staat, moet de cel extra hard werken om te koelen. Als je slim bent gebruik je de uitstoot van de koelgroep voor het verwarmen van de ruimte. En sta stil  bij het geluid van de koelgroep. Als de koelgroep dichtbij de gasten staat of in de buurt van veel medewerkers kan dat geluidsoverlast veroorzaken. Je kunt ook kiezen voor een geluidsarme koelgroep.

 

Als je helder hebt waar je koelcel aan moet voldoen schakel dan de hulp van een expert een laat je uitgebreid informeren over de verschillende mogelijkheden en hulp bij plaatsing. Wist je trouwens dat je eten in sommige gevallen zonder koelcel, maar door middel van een vacumeermachine, vers kunt houden.