Kleding passen kan tijd kosten, vooral omdat je wilt weten hoe je in je nieuwe outfit er uit gaat zien. Motorkleding kopen vergt zelfs nog meer pastijd. Want dan gaat het er niet alleen om hoe het zit en hoe je met bijvoorbeeld een nieuwe spijkerbroek en shirt een leuke look krijgt. Motorkleding voelt anders aan. Het voelt meer als een tweede huid en zit strakker. Bovendien zijn er op diverse plekken verhardingen in motorkleding. Dat zijn de pads die aangebracht zijn om je tijdens een val enigszins te beschermen.

Hoe zitten de hulpstukken?

Wie motorkleding kopen gaat moet er dan ook wat meer de tijd voor nemen. Je checkt hoe je er lopend in kunt bewegen. Maar ook hoe een leren broek of motorjas aanvoelt als je op een bike plaatsneemt. Test vooral de beweeglijkheid van armen en benen uit. En check of de beschermende protectoren in de kleding wel blijven zitten waar ze horen te zitten. Ze mogen ook niet echt heen en weer bewegen als je een armzwaai doet of je been flink optilt.

Check de beschermende kwaliteit bij motorkleding kopen

Een beetje ruimte in de broek bij de achterzijde van je knieën is ook nodig. Dat je daar ruimte hebt, kun je ook zien als er enige plooivorming is. Een motorpak moet natuurlijk ook esthetisch naar je zin zijn. Maar bescherming blijft een ding. Controleer dus of schouders en ellebogen, knieën en billen wel als dubbele laag zijn uitgevoerd of in ieder geval van slijtvast Kevlar zijn. Ga je motorkleding kopen, pas dan ook jas en broek nadat je de binnenvoering hebt afgeritst. Zit de kleding dan nog steeds lekker? Bij motorhandschoenen controleer je of de binnenzijde ook vouwen heeft. Dat is een no-no. Ga je leren handschoenen kopen, bedenk dan dat die uitrekken na enig gebruik, dus heb je strakke nodig. Textiel handschoenen koop je meteen al iets ruimer.

Een strakke maar geen benauwende motorjas

Extra aandacht voor de motorjas is geen sinecure als je motorkleding kopen gaat. Of je die nu van textiel wenst of van leer. Hoofdregel is dat de motorjas goed aansluit op je lichaam. De protectie-onderdelen in de jas moet je tegen je lichaam aan voelen drukken. Dat gaat beter als de jas meteen al strak zit. Sowieso is een te ruime jas foute boel. Want daar krijg je veel luchtweerstand van zodra je op de weg zit. Maar strak betekent ook niet meteen dat je jezelf in een korset moet zetten waar je moeilijker door ademen gaat. Een goed zittende jas heeft een perfecte taille omvang en borstomvang.

Motorkleding kopen: de broek

Bij broeken kun je je afvragen of je die gaat gebruiken voor pendelverkeer. Heb je zo’n motorbroek dus nodig om over een spijkerbroek of linnen broek heen te dragen. En stop je je motorbroek in je laarzen of drapeer je die er juist overheen? Van belang zijn de pads op de knieën. Voel tijdens het passen of ze goed zitten. Pas tijdens het motorkleding kopen een broek altijd terwijl je ook even op een motor gaat zitten. Bij een goed zittende broek zijn heup omvang en binnen beenlengte belangrijk.