Een klasse 1 geluidsmeter, wat is dat precies? Het is prettig om hier een goed beeld van te hebben, zeker als je werkzaam bent in bijvoorbeeld de bouw. Met een klasse 1 geluidsmeter ben je in staat om te meten hoeveel lawaai er vrijkomt tijdens bepaalde werkzaamheden. Er zijn tal van situaties waarin het goed kan zijn om een geluidsmeter te hebben. Dit kan bijvoorbeeld aan te raden zijn als je feestjes organiseert, maar ook bij veel werkzaamheden in de bouw. Mocht je een beroep hebben waarbij veel lawaai vrijkomt, dan is het belangrijk om een geluidsmeter te hebben. Zo kun je bepalen wanneer je gehoorbeschermers nodig hebt en of je geen overlast veroorzaakt.

Een klasse 1 geluidsmeter is de best denkbare geluidsmeter

Een klasse 1 geluidsmeter is echt zeer betrouwbaar. Dat is namelijk waarom een geluidsmeter gekwalificeerd wordt als klasse 1. Hiernaast zijn er ook klasse 2 en klasse 3 geluidsmeters te verkrijgen. Deze zijn echter nog een stukje minder betrouwbaar dan de klasse 1 geluidsmeters. Dat wil niet zeggen dat deze apparaten van slechte kwaliteit zijn, maar soms is een meer nauwkeurige meting vereist. In dat geval kies je dus voor een klasse 1 geluidsmeter.

 

Alhoewel een klasse 1 geluidsmeter zeer betrouwbaar is, is het wel van belang om deze zo nu en dan te kalibreren. Dat hoeft slechts een of twee keer per jaar, maar je mag het niet vergeten. De metingen kunnen anders afwijken van de realiteit. Dat wil je niet, omdat je zo een vertekend beeld krijgt van hoeveel geluid er vrijkomt. Kalibratie geluidsmeter is dus zeer belangrijk. Hiervoor heb je weer speciale apparatuur.

Zo maak je nooit te veel geluid

Met een klasse 1 geluidsmeter weet je exact wanneer je gehoorbeschermers moet dragen en wanneer er sprake is van overlast. Zo hoef je niet bang te zijn dat jij of andere medewerkers gehoorschade oplopen. Dat is immers iets waar niemand op zit te wachten. Koop dus zeker een geluidsmeter als je vaak projecten in een lawaaiige omgeving hebt. Wanneer je werkzaam bent bij een werkgever, is het belangrijk dat je werkgever hiervoor zorgt.