Denk jij wel eens aan het uitvoeren van een personeelscontrole? Het is een beslissing die voordelen en nadelen met zich meebrengt. Daarom is het verstandig om na te denken over de redenen waarom jij een persoonscontrole wilt uitvoeren en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Verder moet jij tevens na denken over de manier waarop jij de persoonscontrole wilt uitvoeren. Ten slotte ben jij als werkgever vaak gebonden aan bepaalde wettelijke regels, door kennis te hebben van deze regels voorkom je dat je te maken krijgt met juridische problemen.

Voordelen van een personeelscontrole

Het heeft een aantal voordelen om een personeelscontrole uit te voeren afhankelijk van de situatie. Denk hierbij aan een situatie waarin jij vermoedt dat er een medewerker is of wellicht zelfs meerdere medewerkers zijn die niet in staat zijn om hun werk te doen op een integere manier. Zij houden misschien geld of informatie achter en frauderen. Dit zijn heftige beschuldigingen waarbij je natuurlijk voldoende bewijs moet hebben. In zo’n geval kan het verstandig zijn om een personeelscontrole uit te voeren. Zelfs als jij geen ernstige verdenkingen hebt kan het nog steeds verstandig zijn om te achterhalen of iedereen op een eerlijke manier te werk gaat.

Nadelen van een controle

Er zitten ook een aantal eventuele nadelen aan het uitvoeren van een personeelscontrole. Denk hierbij aan het feit dat jij op een bepaalde manier medewerkers zal gaan spioneren. Dit kan als gevolg hebben dat zij dit erg vervelend of zelfs kwetsend vinden indien zij hier achter komen. De meeste mensen hechten immers een grote waarde aan hun privacy, waarbij geldt dat jij als werkgever hier op een bepaalde manier doorheen zal gaan indien jij kiest voor een controle. Een personeelscontrole kan een gebrek aan vertrouwen uitstralen en nadelige gevolgen hebben voor de sfeer. Als medewerkers namelijk achterhalen dat zij in de gaten worden gehouden op een manier waar zij niks over wisten dan kunnen zij dit als kwetsend ervaren.

Detective

Bij het uitvoeren van een controle zal dit meestal gebeuren door een privédetective. Dit is iemand die gespecialiseerd is in het uitvoeren van controles en hierbij oog zal hebben voor de wet. Door middel van aandacht voor details, observeren en analyseren is het mogelijk om ervoor te zorgen dat jouw personeel gecontroleerd wordt. De detective is vervolgens iemand die op een professioneel manier hoort om te gaan met de informatie die verzameld wordt. Verder moet de detective jouw belangen dienen en eventueel advies geven om tot oplossingen te komen.

Perspectief

Uiteindelijk kan het uitvoeren van een personeelscontrole door een privédetective helder perspectief brengen met betrekking tot jouw werkomgeving. Zo weet jij voortaan beter wat er gebeurd op kantoor door middel van een controle. Verder voorkom jij fraude richting te toekomst aangezien medewerkers weten dat er af en toe gecontroleerd wordt. Als zij niks verkeerds doen hebben zij immers niks te vrezen. Toch is het belangrijk om goed na te denken over deze keuze aangezien het ook nadelen als gevolg kan hebben. Dient een personeelscontrole de belangen van jouw werkomgeving?

 

Meer weten? Kijk op Kevdetectives.be.