woelmuizen

De woelmuis is een klein, knaagdierachtig dier. De drie soorten woelmuizen worden ook wel veldmuis, bosmuis en rosse woelmuis genoemd. Ze zijn inheems in Noord-Eurazië en Noord-Amerika, maar zijn nu verspreid over een groot deel van de wereld. Woelmuizen worden in verschillende habitats aangetroffen, maar meestal in bossen en struikgewas. Vegetatietypen Woelmuizen leven in verschillende habitats. Zijn ze vervelend, kijk dan naar een carbid bus kopen. In het algemeen leven ze het liefst in of nabij bossen, maar af en toe strijken ze neer in velden en andere open habitats (zoals weilanden). Meestal voeden ze zich met insecten en andere ongewervelden die ze in de grond vinden terwijl ze wakker zijn.

Woelmuizen jagen voornamelijk s nachts

Soms jagen ze ’s nachts op zoogdieren of vogels. Het is niet ongewoon voor woelmuizen om samen te leven in kolonies, “woelmuis gemeenschappen” genoemd, waar leden van dezelfde familie een hol of thuisbasis delen. Deze groepen kunnen zeer groot zijn! Woelmuizen zijn geen bijzonder sociale dieren, dus je ziet ze niet vaak samenleven in kolonies, vooral omdat elk individueel vrouwtje haar eigen leefgebied heeft dat ze fel verdedigt tegen naderende mannetjes. Als er in jouw omgeving echter een overvloed aan krekels of sprinkhanen is,  zal je merken dat daar soms meer solitaire woelmuizen populaties leven dan elders! Hoewel je ze misschien als schattige diertjes beschouwt, hebben populaties wilde woelmuizen jarenlang een slechte reputatie gehad

Wat eten woelmuizen?

Woelmuizen eten een grote verscheidenheid aan insecten, spinnen, kevers, wormen en andere ongewervelden. Ze eten ook kleine gewervelde dieren, waaronder andere knaagdieren en vogels. Woelmuizen voeden zich bij voorkeur overdag en slapen ’s nachts. Als ze zich ’s nachts voeden, zitten ze vaak in het donker op een struik of boomtak en kijken ze uit naar prooien die ze in een hinderlaag kunnen lokken. Als ze zich overdag voeden, eten ze soms onderweg. Ze eten vaak snel als ze haast hebben, waardoor het lijkt alsof ze rennen, wat niet zo is! Woelmuizen zijn overdag en ’s nachts actief en ’s nachts actief.

Voedselbronnen van woelmuizen

De belangrijkste voedingsbron voor een wilde woelmuis zijn insecten en andere ongewervelde dieren. Andere voedingsmiddelen die woelmuizen eten zijn zaden, bessen, vruchten, noten en af en toe vlees of vis. In gevangenschap eet een wilde woelmuis vaak kleine insecten en spinnen, maar ook zaden en bessen. Gedrag Woelmuizen zijn over het algemeen speelse, actieve en nieuwsgierige dieren. Ze besteden vaak veel tijd aan het verkennen van hun habitat en het vinden van nieuwe voedselbronnen en schuilplaatsen. Overdag zijn woelmuizen actiever dan katten en honden, vooral bij warm en vochtig weer. s Nachts zijn de dieren rustiger, maar ze zijn nachtdieren (actief ’s nachts) en dagdieren (actief overdag).

Waarom zijn er zoveel vragen over woelmuizen?

Sommige mensen zijn nerveus om een wild dier mee naar huis te nemen, en sommigen zijn bang om te proberen het te houden. Woelmuizen zijn echter heel gemakkelijk te houden als huisdier. Hier zijn een paar redenen waarom je vragen kunt hebben over de wilde woelmuis: in tegenstelling tot veel andere soorten in het dierenrijk leven wilde woelmuizen niet in sociale groepen, gemeenschappen genaamd. In tegenstelling tot huisdieren zijn wilde woelmuizen geen kuddedieren en jagen ze alleen of in kleine groepen om zich te voeden. De behoeften van wilde woelmuizen zijn zeer elementair: ze moeten voedsel en water hebben, een plek om warm of koel te blijven, en een plek om zich in te graven of te verstoppen. Wat eten wilde woelmuizen? Waarom zijn er zoveel vragen over woelmuizen?