Het kan zo nu en dan nogal een klus zijn om tas schoon te maken. Of het nou om een sporttas of een luiertas gaat, het schoonmaken ervan is hoe dan ook belangrijk. Dit moet je sowieso niet doen met een nat doekje en een sopje, al helemaal niet als de tas gemaakt is van suède of leer. Ook bij een portemonnee van deze materialen moet je dit niet doen. Hoe je dan wel je tas schoon moet maken? Dat lees je in dit artikel, waarbij zowel de buitenkant als de binnenkant uitgelegd wordt. 

 

Tas van leer

Is je tas gemaakt van leer? Je kunt het dan het beste schoonmaken met een droog doekje, al is dit niet altijd het geval. Het hangt er namelijk van af hoe vies de tas is. Is het extreem vies? Probeer het dan eerst schoon te krijgen met een droge borstel. Hiermee moet je het vuil wegborstelen op een zachte manier. Vervolgens kun je een doekje licht bevochtigen om hiermee de tas verder schoon te maken. Het doekje moet hierbij zeker niet te nat zijn. Laat de tas na de poetsbeurt drogen op kamertemperatuur.

 

Tas van suède

Suède is natuurlijk een bijzonder en mooi materiaal, maar het is ook zeker een lastige stof op het gebied van schoonmaken. Het is dan ook slim om een speciale suède borstel aan te schaffen om de tas te reinigen. Daarnaast kun je een bag van suède ook schoonmaken met behulp van suède reiniger. Hiermee moet je de tas inspuiten. Laat de suède reiniger vervolgens even intrekken. Vervolgens kun je de tas dan reinigen met behulp van de speciale suède borstel. Ook hierbij moet je de tas weer op kamertemperatuur laten drogen na het schoonmaken.

 

Tas van ander materiaal

De andere materialen die gebruikt worden voor het produceren van een tas zijn eenvoudiger te reinigen. Hier vallen ook de synthetische stoffen onder. Het is hierbij verstandig om eerst een klein stukje schoon te maken van de tas om te testen of het goed werkt. Doe dit met een zeepje, bij voorkeur groen zeep. Ook kun je een doekje gebruiken waar je zeep op hebt gedaan. Het is slim om de tas met de hand te wassen, dus stop het niet in de wasmachine. Na de schoonmaakbeurt moet je de tas natuurlijk eerst laten drogen.

 

Drinken gemorst in de tas

Had je een flesje met drinken in de binnenkant van je tas gelegd en is het onverhoopt begonnen met lekken? Je tas is dan natuurlijk vies geworden door het drinken. Dit geldt ook voor de spullen die je er in had opgeborgen. Het is aan te raden om deze spullen er zo snel mogelijk uit te halen, echt alles moet uit je tas. Als het mogelijk is, is het ook slim om de voering van de tas binnenstebuiten te keren. Nadat je dit gedaan hebt kun je de tas uit laten lekken. Reinig met het ook met de hand met een zeep.

 

Andere viezigheden

Is je tas geworden door kruimels of andere kleine dingen? Ook dan is het een goed idee om je spullen er eerst uit te halen. Vervolgens kun je ook de voering naar buiten halen. Het vuil zal er dan uit gaan. Doe dit natuurlijk wel boven de prullenbak of container, anders zal je vloer vol liggen met de kruimels en zul je de stofzuiger moeten pakken. Voor een extra poetsbeurt kun je de voering weer in de tas stoppen. Ga vervolgens met een kledingroller door de binnenzijde van de tas. Hierdoor zul je zeker weten dat je tas helemaal gereinigd is, want de resten zullen blijven plakken aan de roller.